dimecres, 28 de maig del 2014

NOTÍCIES




La Clara Mir acaba de guanyar el premi de poesia LOPEZ-PICÓ d’ enguany, amb el poemari La paraula deshabitada,  i per això aquesta mini entrevista


Què et va fer escriure  La paraula deshabitada?

La Paraula Deshabitada no va ser escrita amb una motivació inicial que sabés, exactament, com començaria i com acabaria perquè respon, fonamentalment, a un impuls vital d’expressar experiències viscudes...de posar  a prova la capacitat reflexiva del recorregut vital que has fet i, sobretot, la pròpia rebel·lia.  Tot plegat, potser aparentment, sembla una mena de filosofia però és totalment improvisada i molt... de triar entre la rebel·lia que és potser la font més creativa del poemari i la por i la obediència que hem patit durant molts anys tots els que hem viscut la postguerra. També he volgut alliberar la paraula, atorgar-li un valor més quotidià, atorgar-li la capacitat per expressar l’amor, la mort, la vida, tot i rebel·lar-me contra la paraula sacralitzada que ens han venut com a veritat absoluta, com una cosa...

Intocable?

Intocable... no, no, més aviat com a única  guia, com a norma de vida, per això crec que és imprescindible la rebel·lia. De fet, aquest impuls, a cada tram de la vida, segurament  ha estat diferent però, ara que sóc gran, ha quallat en aquest poemari, com segurament ha quallat en el poemari anterior. Una manera personal d’expressar sentiments i reflexions

Molt bé. ara m’agradaria que em citessis uns quants poetes que t’haguessin agradat molt o que t’haguessin influït, és a dir que t’haguessin tocat especialment.

Jo he llegit poesia des de molt petita. També escrivia poesia, després ho vaig deixar, no vaig continuar per aquesta branca. Però la lectura sí que l’he conreada tota la vida. Recordo llibres que des de petita m’han marcat, sigui per les imatges o sigui pel text. Un d’aquests llibres va ser la Divina Comèdia de Dante, (me la llegia una tieta en italià, jo, asseguda a la falda i el llibre obert sobre els genolls, mirava els gravats i escoltava la seva musicalitat) . la seva força, em va marcar moltíssim, responia a una època on potser la vida et portava a aquesta mena de metafísica, del paradís i de l’ infern. Més tard la companyia dels grans homes que hem tingut la sort de llegir, Virgili, el mateix Dante. Val a dir que la biblioteca de la meva tieta va ser una font  inesgotable de lectures, recordo especialment el Hamlet de Shakespeare,  Kafka i la seva Metamorfosi. els contes de Katherine Mansfield i .Virginia Woolf..

I els poetes?

Com a poetes vaig llegir tots els catalans:Verdaguer,  Costa i Llobera, Maragall, Alcover... i ja de més gran, la tria se n’anava cap a ’Estallés, Espriu, evidentment..

En Vinyoli?

I tant en Vinyoli. I en Miquel Àngel Riera que per a mi és adorable

Un dels teus enamorats

Si, si  és dels meus poetes més estimats.  També Miquel Bauçà, Gerard Vergés, un poeta extraordinari que m’ha arribat a l’ànima  perquè m’ha donat aquesta idea dels amics poetes, de qui has conreat la lectura,  i crec que en Gerard Vergés ens ho transmet: Els poetes que t’han acompanyat ja són amics teus. Els hi pots parlar, els pots escoltar.

I aquest premi que t’han donat, estàs contenta?

Molt contenta. No és que m’ho cregués molt però ara ja ho he paït. Sí, si, fantàstic. I m’ha donat ànims per poder seguir escrivint. I que encara que sigui gran, la vida és jove i encara farem coses. I faré poesia, sobretot, perquè és el que m’agrada.

Doncs, res més, moltes felicitats!!

La Marta, entrevistadora

Clara Mir, entrevistada, guanyadora del premi 




                                               Pati de l’Ateneu Barcelonès, 12 de maig del 2014



dissabte, 10 de maig del 2014

AGENDA

SET DE CORS

El grup de poesia SET DE CORS presentarà novament el seu recull CÀNEM


NO HI FALTEU


                 CÀNEM
                                         Recital poètic del grup 7 de cors
                     Clara Mir, Elisa Riera, Esperança Castell, Leonci Canals,
                       Margarida Medina, Marisa Olivera i Miquel Sànchez
                                     
                           SETMANA DE LA POESIA 2014
     Ateneu Barcelonès, Sala Verdaguer, Carrer Canuda, 6         
16 de Maig a les 19.30h

dissabte, 1 de març del 2014

AGENDA

El proper dijous 13 de març

Els Déus i les Bèsties (Pagès, 2012), de Clara Mir,

ens visiten a La Poeteca, Ens acompanya la poeta, traductora  i professora de Literatura Comparada, Xènia Dyakonova que presentarà l’obra i gaudirem de l’acompanyament musical a càrrec de la pianista i compositora, professora de L’Escola de Música de Sant Cugat, Mònica Pons.

Serà al bar La Createca, carrer Compte Borrell 122, a les 20’30.


Us hi esperem


diumenge, 2 de febrer del 2014

NOTÍCIA

Dissabte 1 de febrer, a les 19h, a la Casa de les Aigües
Recital poètic
CÀNEM
Grup 7 de Cors
El cànem és una planta de la qual se’n treu una fibra tèxtil que serveix especialment per a fer cordes i cordills. Fent un paral·lelisme, potser fàcil però no per això menys real, es podria concloure que aquests autors són el cànem amb el qual creen unes cordes (poemes) que ens serveixen per lligar i deslligar els sentiments. Però no hem d’oblidar que a vegades, les cordes també són opressores i ens produeixen desassossec...
Consolidat ja com un dels clàssics del cicle, el Grup 7 de Cors ens ofereix un recital dramatitzat de les seves composicions poètiques en un marc tan íntim i peculiar con el de la Casa de les Aigües.
Poetes participants: Clara Mir, Elisa Riera, Esperança Castell, Leonci Canals, Margarida Medina, Marisa Olivera i Miquel Sànchez.
Acompanyament musical:
Mariona Grau, guitarra
Manel Rodríguez, piano

Entrada gratuïta